O Ritmičkoj gimnasticiRitmička gimnastika je olimpijski sport u kojem pojedinačne takmičarke ili grupe od pet takmičarki izvode gimnastičke vežbe u trajanju od 75 od 90 sekundi (odnosno 135 do 150 sekundi, kod grupnih nastupa) uz muzičku pratnju, na gimnastičkom tepihu dimenzija 13 x 13 metara. Takmičarke izvode složene  vežbe koje zahtevaju izuzetnu koordinciju, fleksibilnost i ravnotežu, uz dosta baletskih i plesnih elemenata.

Takmičenja

Prema propozicijama i pravilnicima u Srbiji takmičenja se održavaju  u individualnom A, B i C programu u kategorijama:  mlađe pionirke, pionirke, kadetkinje, juniorke i seniorke kao i grupne vežbe A (5 vežbačica), B (4-6 vežbačica) i C (8 i više vežbačica).

Kao rekviziti se koriste  vijača, obruč, lopta, čunjevi, traka a kod mlađih kategorija izvode se i vežbe bez rekvizita.

Ritmička gimnastika u Srbiji  je ženski sport, iako se u nekim zemljama razvija muška ritmička gimnastika.

Istorija

Od početka 19. veka prisutne su ideje da se u praksi tokom vežbanja uključuju  elementi  plesa. Osamdesetih godina XIX veka  Émile Jaques-Dalcroze u Švajcarskoj je razvio metodu Švajcarske euritmike, a oko 1890. godine u Švedskoj i okolnim skandinavskim i baltičkim zemljama razvijen sistem estetske/ritmičke gimnastike gdje se vežbanjem uz muziku nastojalo da se unapredi elegancija (ženskog) pokreta, gipkost i pravilno držanje tela. Krajem 20-ih godina XX veka počinje se sa ritmičkom gimnastikom u Nemačkoj, u kojoj su 1936. godine održana i prva grupna takmičenja. Prva zemlja u kojoj je uspostavljeno nacionalno prvenstvo u ritmičkoj gimnastici je bio Sovjetski Savez, gdje je prvo prvenstvo održano 1942. godine.

Na Olimpijskim igrama 1952. i 1956. godine nastupali su timovi ritmičke gimnastike, a prvo Svetsko prvenstvo ritmičke gimnastike s pojedinačnim takmičarima održano je u Budimpešti 1963. godine. Prva svetska prvakinja bila je Ludmila Savinkova iz Sovjetskog Saveza. Od 1984. godine,  ritmička gimnastika je prisutna na Olimpijskim igrama, sa svim svojim disciplinama.


Prijavite se na Newsletter

  • Gimnastički klub PARTIZAN; Humska 1, Beograd 11000

  • +381 67 727 8492

  • info@gkpartizan.rs